Mokinių atostogos

Rudens – 2023-10-30 – 11-03

Žiemos – (Kalėdų) – 2023-12-27  – 2024-01-05

Žiemos – 2024-02-19 – 02-23

Pavasario (Velykų) – 2024-04-02  –04-05

 

PAMOKŲ LAIKAS NUO RUGSĖJO 1 DIENOS:

Pradinio ugdymo:

  1. 8. 30 – 9. 05 val.
  2. 9. 15 – 9. 55 val.
  3. 10. 05 – 10. 50 val.
  4. 11. 05 – 11. 50 val.
  5. 12. 05 – 12. 40 val.

Pagrindinio ugdymo:

  1. 8. 30 – 9. 15 val.
  2. 9. 25 – 10. 10 val.
  3. 10. 20 – 11. 05 val.
  4. 11. 25 -12. 10 val.
  5. 12. 20 – 13. 05 val.
  6. 13. 15 – 14. 00 val.
  7. 14. 10 – 14. 55 val.

Edukacinės programos

EDUKACINĖ PROGRAMA „DUONA ANT MŪSŲ STALO“

Programos tikslai:

  • Supažindinti mokinius su duonos atsiradimo istorija pasaulyje ir Lietuvoje.
  • Praplėsti žinias apie duonos kelią nuo rugių sėjos iki mūsų stalo.
  • Parodyti duonos tešlos minkymo, kepalo formavimo, pašovimo į krosnį ir kepimo procesą.
  • Skatinti mokinius giliau pažinti gimtojo kaimo paveldą, jį gerbti ir puoselėti.

Iš anksto užmaišoma duona, kad išrūgtų. Kai duona išrūgsta, kuriama duonkepė krosnis. Iškūrenus krosnį iššluojamos žarijos, mokiniams stebint formuojami nedideli kepalėliai – bandelės. Juos gali suformuoti patys mokiniai. Kepalėliai uždedami ant ližės ir pašaunami į krosnį. Kol duona kepa, mokiniai supažindinami su duonos atsiradimo istorija pasaulyje ir Lietuvoje, įvairiomis duonos rūšimis. Vaikams pasakojama apie duonos kelią nuo rugių sėjos iki mūsų stalo, parodomi rugiai, iš jų sumalti miltai. Mokiniai gali apžiūrėti seniau naudotus darbo įrankius. Norintys gali pabandyti pinti iš vytelių, o esant geram orui gali aplankyti istorines Seredžiaus vietas, užlipti ant piliakalnio.

Iškepus duoną kartu sėdama prie stalo senoje seklyčioje, vaišinamasi kepta duona, prisimenama tautosaka apie darbą ir duoną: mįslės, patarlės, dainos, žaidimai…

Programa skiriama mokiniams ir visiems, besidomintiems duona ir jos kepimu. Programos trukmė- 2,5 valandos. Priimamos 10- 15 lankytojų grupės. Iš kiekvieno lankytojo imamas 3 eurų mokestis. Programa užsakoma ne vėliau kaip prieš savaitę. Teirautis telefonais 844742344 arba 860613530

EDUKACINĖ PROGRAMA „PYNIMAS IŠ VYTELIŲ SEREDŽIAUS KRAŠTE“

Programos tikslai

  • Supažindinti mokinius su vienu įdomiausių Seredžiaus krašto verslų – pynimu iš vytelių
  • Supažindinti lankytojus su pynimo technika, mokyti pačius pinti
  • Skatinti domėtis pynimo verslu
  • Skatinti giliau pažinti gimtojo krašto paveldą

Serediškiai, gyvenantys dviejų upių santakoje, nuo seno puoselėja tradicinius amatus ir verslus. Pynimas iš vytelių – vienas seniausių verslų Lietuvoje ir Seredžiuje. Nemuno ir Dubysos pakrantėse siūbuoja karklai, iš kurių ir pinama .

Muziejaus lankytojai supažindinami su vytelių paruošimo technologija. Pynėja pasakoja, kad gražūs ir tiesūs karklai nupjaunami, nukerpami naudojant aštrius peilius ar sodininko žirkles. Karkliukų vytelės apdorojamos ir naudojamos įvairiems dirbiniams. Paprastesniems krepšeliams pinti naudojamos vytelės su žieve, o rimtiems, gražiems darbams karkliukus meistrai stengiasi nupjauti gegužės ar rugpjūčio mėnesį, nes tada jie gerai lupasi. Gana primityvių įrankių – lupikų pagalba nuo vytelių atskiriama ir nuimama žievelė. Baltos vytelės išdžiovinamos. Taip paruoštą žaliavą pynėjai naudoja ištisus metus. Prieš pradedant pinti, vyteles reikia pamirkyti vandenyje, kad būtų lanksčios, o tada jau laukia nelengvas, kruopštus, bet labai įdomus darbas. Norint paruošti darbui, reikia vytelę suskaldyti specialia mašina – senolių „striūga“ vadinama, išdrožti. Tokių vytelių sluoksniu apipinami paveikslų rėmai, pinami lengvi krepšeliai. Smulkios vytelės naudojamos mažesniems dirbiniams – vazelėms, krepšeliams, svogūninėms pinti, o stambesnės – krepšiams, skrynioms, skalbinių dėžėms ir baldams.

Programos metu mokiniai supažindinami su pačiu pynimo procesu, patys pabando pinti. Lankytojai pynėjo pagalba per trumpą laiką gali patys nusipinti nesudėtingą dirbinėlį – gėlių krepšelį – ir jį parsivežti kaip atsiminimą apie Seredžių ir senąjį serediškių amatą – pynimą iš vytelių.

Pynimo iš vytelių programa vykdoma atskirai arba integruojama į edukacinę programą „Duona ant mūsų stalo“.

Projektas „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis“